menu tepi terapung

Share

SeLection

user online dan searchBox

Pinned_Board

Scheduled Watch ] Ai - Jamaludin al-Afgani ]
Wiken Act ] Radas Online Shop ]
 **  
codersTaLk -  ]  sLr exercise ]  dreba printer ]  sLr intRoduction ]
apogee - - ]  HardWare-secRets ]  60D ]
uenSticker ]  SDAdeveloper - S PLus ]  icodedViruses ]

Saturday, 27 November 2010

DIY : Mari mewarna side skirt..

Dah lama jugak dah x ber- DIY nih.. sibuk ngan keje lah kate kan. sesekaLi best jugak tengok blog DIY bro Jeff a.k.a tacRa kiter.. sangat aktif dia ber- DIY.. kip Up abe Jepp..

Oleh kerana projek keLah kat mengkuang Dam x jadi sebabkan cuaca yang tidak mengizinkan.. jadi mrGee decide wat projek skit kat PFG..

material yang diperlukan: -cat(spray paint ikut kale body..), -cLear code@Licker(utk metalic/gloss finishing..), -paper lame, -masking tape,

sebelum mengecat, utk bodykit fibre(gentian kaca).. kene tambah 1 proses wajib, perlu digosok ngan kertas pasir, dan perlu di simen untuk menutup permukaan yang tidak rata.. baru lepas cat nampak kemas.

utk kit yang original atau std kilang. material nya lebih baik dan permukaan nya lebih rata,so gosok nyer xperlu serius sgt.. kedang2 just bersih kan permukaan nya dari kotor dan habuk, bleh terus proceed ngan cat jer..

nih gambo yang telah siap dicat dengan kod kaler std proton ‘AP 10783’. tunggu kering jap.. sebelum tembak Licker / ‘cLear code’.

paint2

biler dah kering.. tembak terus ngan clear code plak.. dah nampak shining skit sbb effect metalic dia dah ‘timbuL’

paint5

paint4

sebab kan start tadi pun dah lewat.. ditambah plak hujan makin lebat.. so sebelah lagih kene sambung esok lah.. nak antar kedai , nak kene sampai 300-400… so, DIY jer lah…

pastu kiter bleh niLai sendiri hasil keje kiter..

paint3

side kanan yang belum di cat.. esok je Lah!!

sekiang n  rGdz..

9 Comments:

Lagenda said... [Balas Komen Ini]

tahan ke cat tu pakai spray cat je?

By the way, kalo mr gee buat verification word kat bwh ni, lbh mudah nak tglkan komen..sowi kalo mak terlebey suda yek!

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@lagenda

quality cat tuh lebih kuang same jer dengan cat kiLang, beza nya dia dah inject masuk tin..
solid color dpt sebijik kaler asaL.. tapi kaLu metalic, akan ade skit 'tone' lari..

ketahanan cat depand pade -kebersihan permukaan dari kotor/karat..make sure sblm cat..
- licker yang digunakan, kalu nipis sgt, cat cepat tanggal..kalu quality rendah, cat akan cepat pudar..

rekomended utk cat bahagian2 kecil mcm bodikit dan jugak utk touch-up minor2 scratches/dent..- bukan utk whole body ok.. hehe..

dan jugak skiLL mengecat..hehehe.. penah cat pada side skirt terdahulu dan rear spoiler.. dah 3tahun masih ok..


...
ok..terima feedBack dr Mak tuh...
dah disabLe verf-word tuh..

thanxx sbb komen.. hehehe..

apik pehe said... [Balas Komen Ini]

fuyooo..nanti tolong spray coverset moto apik leh?hehe

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@apik

coverset.? hurm.. time2 merempit duLu penah jugak skali dua re-paint coverset nih..

tapi biler join geng rempit sejati..
diorg prefer lagi set ori.. heheeh

eba_abu said... [Balas Komen Ini]

nti blh tolong spray buai tp kete tu skli yea...nk kale same mcm yg mr gee spray...

eba_abu said... [Balas Komen Ini]

nti blh tolong spray buai tp kete tu skli yea...nk kale same mcm yg mr gee spray...

suka_haha said... [Balas Komen Ini]

cat sebelah je? nanti berat la sebelah kekeke jom komen sini lak hehe

mrs Gee :) said... [Balas Komen Ini]

hehehehe.. buai tuh cam idup segan mati xmau jer..

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@eba_abu

buai tuh.. tuh banyak nak kene repair tuh.. modeL setingan berayun nih, amik mase skit.. kaLu bajet cantek,OOOoook..

@suka_haha
yang lagih sebelah dah siap..
sambung keesokkan hari nya....
hehhehe..

@mrsGee
itu lahh... niat tuh ade.. cuma segan nak bg tahu... hehehe

entRi2 seLektif....

frenz Blog updaTe