menu tepi terapung

Share

SeLection

user online dan searchBox

Pinned_Board

Scheduled Watch ] Ai - Jamaludin al-Afgani ]
Wiken Act ] Radas Online Shop ]
 **  
codersTaLk -  ]  sLr exercise ]  dreba printer ]  sLr intRoduction ]
apogee - - ]  HardWare-secRets ]  60D ]
uenSticker ]  SDAdeveloper - S PLus ]  icodedViruses ]

Thursday, 2 December 2010

Info : 6% Tax untuk pelanggan Astro start Januari 2011.

Keputusan dalam Bajet 2011 minggu lepas. Apa pendapat anda tentang perkara ini?
. Kita nak makan KFC, MCD, Pizza pun ada 5% tax
. Rokok pun ada tax
. Cuma cukai untuk satelit TV ni je inia tgk baru diperkenalkan pada rakyat Malaysia .
gambo ihsan googLe
lebih dua minggu pembentangan bajet 2011 telah dibuat. Tetapi banyak benda yang perlu kita kupasi, teliti dan juga fahami betul-betul kerana ada benda yang berkait rapat dengan kita dan ada juga yang tidak
Apa yang saya nak cerita kat sini ialah cadangan pengenalan cukai perkhidmatan sebanyak 6% ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar (Astro). Apakah implikasi ke atas pengguna, Astro dan juga Kerajaan.


. Pengguna
gambo ehsan googLe
Of course pengguna akan membayar lebih iaitu pada kadar 6% setiap kali dapat bil. So let say, jika bil paling murah (basic) iaitu RM37.95 so campur 6% jumlahnya RM40.25 (naik RM2.30) so kalau yang RM100 naiklah RM6. Jangan risau bak kata sesetengah orang, ianya masih murah kan , bukan saya yang cakap.
Kalau average RM82 sebulan, dalam setahun cukai perkhidmatan yang akan dibayar oleh pengguna adalahRM59


. Astro
Kemungkinan, jumlah yang sedang melanggan dan baru nak melanggan akan berkurangan tapi pada hemat saya ianya tidak memberi kesan yang besar, or tak beza pun jumlah pelanggan


. Kerajaan
Ini yang kita nak tahu berapa agaknya jumlah cukai yang bakal dipunggut oleh Kerajaan hasil daripada pengenalan tax ni. Mengikut Astro, jumlah pengguna di Malaysia adalah seramai 2.93 juta as at 31/1/10 dan purata revenue setiap pengguna adalah RM82 so dalam setahun, pengguna Astro membayar RM2.88 billion dan jika tax sebanyak 6% dikenakan, pendapatan kasar Kerajaan adalah RM173 juta setahun.
So itulah financial impact setelah pengenalan cukai perkhidmatan ke atas pengguna Astro nanti. Sama-sama le menyumbang untuk pembangunan negara.

--
kesimpulan nyer, hiburan nih suatu keinginan, tapi informasi suatu keperLuan...
banyak lagi alternatif dan option utk dpt kan nyer.. so pikir2 kan....


p/S:  Jom!! pasang paraboLa plak.. blasah sumer channeL.. hehehehe....

rGdz,

8 Comments:

Sofia Aimd said... [Balas Komen Ini]

skang pape pon sume nak cukai. silap2 beli topup t pon de cukai. hihi.

jeff_tacra said... [Balas Komen Ini]

sebab duit semuanya gelap mata

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@sofia
yer betuL,sumer cukai..
tapi semakin hari, semakin 'menghimpit'..
manakaLa pendapatan isi rumah semakin 'sempit'..


@jeff_tacra
tengok lahh sape 'kepala' nya..
hehehheehheeh...

Cikmin said... [Balas Komen Ini]

adehhhhh..makin bertambah la bil astro... :P

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@cikmin

jom layan paraboLa plak.. hehehhehe

ijatnuar87 said... [Balas Komen Ini]

ahaks..terpaksa la terima...nak melawan? masuk isa la jawabnyer,hehehe

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

@ijatNuar

ISA de lagi ke lenim..? dengor kate nok bubur ops!!, bubar..
dok jadi ker..?

ijatnuar87 said... [Balas Komen Ini]

ahaks..xpsti la pulop...kalu nk tau ader dop,kna try wat saloh dlu la,hehehe

entRi2 seLektif....

frenz Blog updaTe