menu tepi terapung

Share

SeLection

user online dan searchBox

Pinned_Board

Scheduled Watch ] Ai - Jamaludin al-Afgani ]
Wiken Act ] Radas Online Shop ]
 **  
codersTaLk -  ]  sLr exercise ]  dreba printer ]  sLr intRoduction ]
apogee - - ]  HardWare-secRets ]  60D ]
uenSticker ]  SDAdeveloper - S PLus ]  icodedViruses ]

Thursday, 2 September 2010

Jangan TinggaL lapTop atas tiLam OK........



kepada kawan2 bLogger dan mereka pengguna lapTop tegar, hehe.. kat sini ade 1 tip keselamatan., cuba elakkan letak notebook/lapTop direct atas tiLam ok.. ini bleh maybe bleh nyebabkan kebakaran sebab haba yg dihasiLkan oleh CPU n hardware2 dLm notebook tuh bleh katekan tinggi jugak dan mampu utk cetuskan kebakaran.

ini kerana kebanyakkan materiaL tiLam /pillow nih merupakan bahan yg mudah terbakar. So hati2 k.. just sharing.. :)

atau sebaik nya... alaskan lapTop anda dengan cooLer-pad ,selain berfungsi utk sejukkan lapTop ia jugak bleh mengelakkan aliran haba dari lapTop terkena pd permukaan tiLam secara terus.

sedikit tips yg ringkas,adakaLa nya bleh menyelamatkan nyawa dan harta benda... :)

7 Comments:

mizz sue said... [Balas Komen Ini]

thanks bg info

FloEllen said... [Balas Komen Ini]

wah..yer ka..kena berhati hati la lepas ni...

thnks for d info ya

Rama2Ungu said... [Balas Komen Ini]

thanks by the way for the info..
sekurang2nya jgn direct touch dengan tilam la kan lappy tu..kalau takda cooler pad tu alas la ngan sth lain cam buku ke atau ape2 je

mR Gee.!! said... [Balas Komen Ini]

normal lah, nak buat pe pun.. safety first..

tip nih mmg sangat berguna utk mereka2 yg suka bertenet sambiL baring2/meniarap atas kaTiL/tiLam.

rama2ungu: cooLerpad is the best. sbb by blowing ,reduce heat out from lapTop, will make it more optimize in performance n longLife... :)

Kay said... [Balas Komen Ini]

jarang juga berlappy atas tilam but anyway tq for sharing..

salam kenal..:)

Aretikz said... [Balas Komen Ini]

Betul2.. Saya setuju.. selain itu.. Kalau letak direct atas tilam.. Haba laptop akan cepat up.. dikhuatiri dalam jangka msa panjang akan merosakkan komponen dalam.. terutama laptop jenis lama.. aliran haba dia keluar dari bawah.. hehe..

pN.rOs said... [Balas Komen Ini]

info yang bagus...
kang tak pasal2 terbako abih umah... pasal bahn kat tilam or bantal mmg senang jek nyala api... apa lagi student life yg jenis taruk lap top skali ngan kertas or buku...

entRi2 seLektif....

frenz Blog updaTe